THE SHIFT

STEDELIJKE ONTWIKKELING CREËREN in samenhang MET  
van NIEUWE publieke RUIMTEN


Project The shift 1

OPDRACHT :  Volledige opdracht van visie tot uitvoering 

locatie: Hesperange Luxemburg 

Opdrachtgever :  Baltissimmo NV 

Team : Atelier Caneva-s, Beiler François Fritsch, Schroeder & Associés, CES 


Ontwerp en realisatie van openbare ruimtes in samenhang met een nieuwe stedelijke ontwikkeling van appartementen. kantoren, winkels, e.a voorzieningen. 

De positionering van de bouwvolumes creëert verschillende publieke ruimtes : transversale verbindingen, pleinruimtes, een allée en een binnentuin. Dit stimuleert een divers gebruik, als verblijf, passage, rust en ontmoeting en tijdelijke activiteiten.


De identiteit en ruimtelijke samenhang wordt versterkt door de aanleg van een homogene vloer, geïntegreerd tussen beplantingen. Deze samenstelling vormt de basis en zorgt voor een porositeit van de bodem en het vasthouden van regenwater.

Het landschapsconcept hecht veel belang aan bomen. De boomstructuur verbindt de verschillende ruimten. Ze versterken de identiteit van de plek. Ze brengen verkoeling en temperen het stadsklimaat. Ze vormen een belangrijk deel van de biomassa en bieden een habitat voor vogels, kleine zoogdieren en insecten.

De keuze van de beplantingen wekt de suggestie van een natuurlijke omgeving met verschillende milieus. De aanwezigheid van verschillende beplantingslagen bevordert de ontwikkeling van de biodiversiteit.