SCHAERBEEK- PLAGE

HISTORISCH CONCEPT WORDT NIEUW LEVEN INGEBLAZENopdracht : herontwikkeling jeugdpark

locatie : Schaarbeek, Brussel

opdrachtgever : Gemeente Schaarbeek

team : Atelier caneva-s


Om de aantrekkelijkheid van het "parc de la Jeunesse" te versterken wil de gemeente een aantal nieuwe sportieve sport- en spel-elementen installeren.

Concreet wil de heraanleg van de geklasseerde site, die nog te weinig bekend is bij de inwoners van Schaarbeek en de bezoekers van het Josaphatpark, nieuw leven inblazen met nieuwe multifunctionele speelvoorzieningen, meer bomen en planten en minder verhard oppervlak. Terzelfdertijd blijven de erfgoedkenmerken van het landschap behouden. Er komen drie verschillende recreatiezones:

  • Een pumptrack tussen de groene eilanden en rustzones. Kinderen en jongeren kunnen er naar hartenlust skeeleren, skaten, fietsen of BMX’en en steppen.
  • Een klauterparcours voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud.
  • Nieuwe speelplek voor jonge kinderen.

BEHOUD HISTORISCHE CONTINUÏTEIT

De beplante zones en de speelvoorzieningen worden uitgebreid en terzelfdertijd blijven de erfgoedkenmerken behouden. Het project is sterk gericht op het behoud van de historische continuïteit van de site en haar oorspronkelijke waarden, zowel materieel als immaterieel. De verwijzing naar het vroegere “strand van Schaarbeek” is geen toeval en essentieel voor de ontwikkeling van het project.

In een economisch ongunstige tijd (naoorlogse periode) vervulde de het “strand van Schaarbeek” een duidelijke sociale functie: ze maakte het mogelijk om gezinnen met weinig middelen een plaats van ontspanning en ontsnapping te geven en de illusie van strand en zee te bieden.

“Dans Bruxelles qu'accable la chaleur, la plage du Parc Josaphat constitue la plus rafraîchissante” Het innovatieve en unieke karakter van het project werd toen ook opgemerkt in andere gemeentes in Brussel.