LAND van HERVE

Een innovatieve, participatieve landschapsontwikkeling.OPDRACHT : Onderzoek naar potentieel voor het creëren van een          

                        robuuster landschap

locatie : Land van Herve, Limburg

Opdrachtgever : Le GAL (Groupe d’Action Locale) Pays de Herve 

Team : Atelier Caneva-s / GAL 


Een participatieve aanpak gericht op het identificeren van de ‘bronnen’ van het Land van Herve om vervolgens acties te definiëren die zijn aangepast aan het landschap en de behoeften van haar gebruikers.

Het grondgebied van het Land van Herve speelt in op landschapswaarden, de lokale producten, het landelijke en groene imago, de milieukwaliteiten... maar weten we ook van welke ecosysteemdiensten (ESD) deze waarden profiteren? Het begrijpen en identificeren van de ecosystemen die hun territoriale activa voeden, is fundamenteel en noodzakelijk om duurzaam te denken over een territoriaal project van morgen.

De eertse fase bestaat uit het opzetten van een participatieve workshop voor het identificeren van prioritaire hulpbronnen die ontwikkeld moeten worden vanuit een gemeenschappelijke consensus.

Het plaatst het landschap in het middelpunt van het debat. Het stelt menselijke praktijken met betrekking tot natuurlijke hulpbronnen in vraag, het mobiliseert reflecties over de relatie tussen de natuurlijke en menselijke ecosystemen.

De resultaten van het proces zullen worden geïntegreerd in het toekomstige Strategische Ontwikkelingsplan van de Groupe d’Action Locale (GAL) Locale Pays de Herve. Dit is een kans om de actoren van het gebied te mobiliseren en een hele reeks acties uit te voeren. 

Deze methode maakt het mogelijk om deel uit te maken van een provinciale strategie die het landschap definieert als ontwikkelingshefboom voor het grondgebied.